dash programmeren
Onderwijs

Kinderen leren programmeren met bestuurbare robots, deel 1

Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven en programmeurs worden steeds belangrijker. Kinderen leren daarom steeds vaker en vroeger programmeren. Niet alleen met boeken, maar ook met speelgoed (lees deel 1 en deel 2) en zoals je in dit artikel kan lezen zelfs met eigen robots.

Programmeren leren met de robots Dash & Dot (6-11 jaar)

The Wonder Workshop heeft twee robotjes genaamd Dash & Dot waar kinderen mee leren programmeren. Dot is is soort bal met een oog en via de gratis apps Wonder en Blockly programmeer je nieuwe acties voor Dot. Met de app Wonder klikt een kind heel makkelijk patronen in elkaar die Dot dan uitvoert. Daarnaast zijn er ook allemaal standaard missies waaruit ze kunnen kiezen. Dot wordt zo bijvoorbeeld een bal met allerlei interactieve spelletjes.

Dash heeft ook een onderstel en is daardoor wat meer bewegelijk en kan dansen en rond racen. Met Dash kan je dan ook veel meer dan met Dot en zijn er verschillende apps die je hiervoor kan gebruiken. Eén daarvan is de app Blockly waar je via blokken opdrachten voor Dash bij elkaar klikt zodat je bijvoorbeeld tikkertje met hem kan spelen. Daarnaast zijn er ook allemaal extra accessoires die aan Dash & Dot toegevoegd kunnen worden. Van konijnenoren, een xylofoon tot aan een soort katapult waarmee kinderen op basis van spellen die ze zelf programmeren kunnen schieten. De Dash kost bij Bol.com €179,-.

Programmeren leren kinderen met de robot Cubetto (3-6 jaar)

De Cubetto is echt een heel ander soort robot waar kinderen mee leren programmeren. De robot is van hout en het kind programmeert de robot niet via een app, maar met fysieke houten blokken. Cubetto heeft wieltjes en die zet je op een bepaald speelkleed. Op het houten bord legt een kind blokken met verschillende kleuren die elk een eigen functie hebben en die bepalen hoe Cubetto zich over het speelkleed heen beweegt. Bij Bol.com kan je de Cubetto kopen voor €249,-.

Ik vind het een tof om bestuurbare robots te gebruiken om kinderen te leren programmeren. Ik vind zelf de Cubetto wel echt te duur. De Dash is ook ook prijzig, maar daar kan je wel echt heel veel verschillende dingen mee doen.