filmpjes maken stikbot
Entertainment Fun

Filmpjes maken kinderen zelf met deze animatie en film studio’s

Een eigen (stop motion) film maken is voor een kind best moeilijk en tijdsintensief. Maar met deze smartphone apps en fysieke studio’s wordt filmpjes maken een stuk makkelijker en nog veel leuker.

Filmpjes maken met de Stikbot Studio (8-11 jaar)

Stikbot Studio bestaat uit een aantal simpele poppetjes en een handige smartphone app. De poppetjes zet je in verschillende poses en vervolgens fotografeer je met de app pose voor pose. Als je in de app alles achter elkaar zet ontstaat er een stop motion film.

Me de Pro kit krijg je ook nog een handige houder voor de smartphone en een green screen zodat kinderen de achtergrond later zelf in de app kunnen veranderen. Voor kinderen is dit echt een hele leuke en simpele manier om met de hulp van technologie complete verhalen te maken. De Stikbot Studio kost €17,99 en de Pro Kit kost €23,95 bij Bol.com

Filmpjes maken met de MineCraft Animation Studio (6-12 jaar)

Het populaire computerspel MineCraft heeft ook een eigen stop motion studio genaamd de MineCraft Animation Studio. In de studio kan je met de bekende MineCraft blokken een omgeving bouwen en de karakters een plek geven. Vervolgens maakt het kind met de app, net als bij de Stikbot Studio, per keer een foto met een echte MineCraft animatie als resultaat. De MineCraft Animation Studio kost €46,95 bij Bol.com.

Filmpjes regisseren met K’NEX Mighty Makers (7-12 jaar)

K’NEX laat kinderen geen stop motion, maar een echte film maken. Met de K’NEX blokken bouwen kinderen een decor en vervolgens nemen ze met een smartphone en K’NEX app bepaalde scènes op. Het leuke is dat je vervolgens met dezelfde stukken ook een bioscoop kan bouwen waarin de smartphone het scherm wordt. Zo kunnen kinderen achteraf hun film terugkijken in een “echte” bioscoop. De K’NEX Mighty Makers Directors Cut Building Set kost $34,99.

Filmpjes maken met augmented reality of in virtual reality

De voorbeelden hierboven zijn allemaal fysieke studios en dat maakt het heel charmant. Maar met digital technologie heb je dat in theorie niet meer nodig. Met deze Studio Director app plaats je digitale karakters en objecten in de fysieke wereld en neem je vervolgens een film op. Dit is nu nog een demo, maar zal snel werkelijkheid worden.

En als dat nog niet futuristisch genoeg is zijn er ook al applicaties voor virtual reality headsets zoals Mindshow waarmee je in virtual reality een volledige animatie show maakt. Het kind staat dan als regisseur in de virtuele wereld, dus alles kan. Het kind bepaalt hoe zijn digitale wereld eruit ziet en hoe de digitale karakters bewegen of wat ze zeggen. Alle voorbeelden in dit artikel stimuleren op een fantastische manier de creativiteit van kinderen, maar dit is toch wel het summum. Wat gaaf.