kinderspeelgoed sphero
Fun Speelgoed

Kinderspeelgoed dat bestuurd wordt met een smartphone app

Steeds vaker is kinderspeelgoed connected met het internet of een app. Ik schreef al eerder over bordspellen met apps en kinderspeelgoed dat een digitaal spel aanstuurt. In dit artikel laten we zien dat het ook andersom kan, namelijk dat je met een app speelgoed aanstuurt. De smartphone wordt zo de ouderwetse afstandsbediening met uiteraard veel meer mogelijkheden.

Kinderspeelgoed: de connected race-auto (8-12 jaar)

De race-auto leent zich er natuurlijk perfect voor om met een app te worden aangestuurd. Met Anki Overdrive bestuur je met een smartphone een auto op een fysieke racebaan en race je tegen andere auto’s die bestuurd worden door de computer of vriendjes. Hoe meer je speelt hoe meer nieuwe wapens en battles je voor de auto unlocked. Er zijn namelijk 350 updates te verdienen. Het fysieke racespel dat aanvoelt als een digitale racegame kost $149,-.

Kinderspeelgoed: de connected robotbal (8-12 jaar)

De Sphero is een (bolvormige) robot die je kan besturen met je smartphone. Door bijvoorbeeld een parcour uit tekenen op je smartphone of ermee te zwaaien als een golfclub. Op deze manier beweegt Sphero zich al stuntend door het huis. De Sphero is even niet leverbaar, maar de Sphero Ollie is wel bij Bol.com te koop en kost €106,-. Er zijn ook allerlei accessoires zoals een schans of een waterdichte hoes.

Naast twee varianten van de Sphero hebben ze ook een Star Wars variant. Het robotje BB8 uit de laatste Star Wars films is net als de Sphero te besturen en kan ook holografische boodschappen achterlaten. Bol.com heeft alleen de duurdere variant met fysieke afstandsbediening van €196,-.

Sphero heeft niet alleen robots, maar ook de auto Lightning McQueen uit de populair Pixar-film Cars en superheld Spiderman van Marvel. De Lightning McQueen lijkt nog het meest op de ouderwetse afstandbestuurbare auto, maar heeft wat geinige features zoals dat de auto reageert op aanraking. De Spiderman is echt een interactieve buddy waarmee je kan praten en hem dingen kan vragen zoals een mop, verhaal of quiz. Daarnaast kan je ook via de app met hem communiceren om bijvoorbeeld samen op avontuur te gaan om schurken te bestrijden. Spiderman is echt een innovatief stuk speelgoed, maar kost dan ook $149,-.

Kinderspeelgoed: de connected Furby (6-12 jaar)

Ook de alom bekende Furby gaat met zijn tijd mee en is net als de Spiderman van Sphero connected met een app. In de app zijn games te spelen waarmee de fysieke Furby Connect kan interacteren. Als de antenne op zijn hoofd licht geeft dan is er nieuwe content in de app. Bijvoorbeeld een nieuw grappig filmpje van een drummer en als je die dan aanzet dan reageert Furby daarop en gaat hij in dit geval dansen. Als je meerdere Furby’s bij elkaar zet reageren ze ook op elkaar. Echt grappig hoe zo’n ‘oud’ stuk speelgoed in een nieuw jasje wordt gestoken. Hij is op dit moment nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Door kinderspeelgoed te connecten met een app zijn er talloze extra speelmogelijkheden. Het aantal beschikbare producten is nu nog beperkt, maar je ziet aan de vele en innovatieve producten van Sphero dat er heel veel mogelijk is. Het is denk ik een kwestie van tijd voordat andere producenten gaan volgen.