Communicatie Tools & Gear

Smartwatches die vertellen waar je kind uithangt

Smartwatches zijn leuke gadgets voor kinderen (lees mijn eerdere artikel over smartwatches), maar zijn ook enorm handig voor ouders. Er zijn smartwatches met GPS op de markt die ouders laten zien waar hun kinderen op dat moment zijn.

Een smartwatch met GPS tracker (3-12 jaar)

De hereO is zo’n kleurrijke smartwatch met GPS-tracker. Via de smartphone-app kijken ouders realtime mee waar hun kind zich bevindt. Ouders, maar mogelijk ook andere familieleden, krijgen notificaties als een kind op een veilige locatie aankomt of als ze een onveilig gebied in gaan. Oudere kinderen checken met een smartphone app zelf op een locatie in om te laten zien dat ze zijn aangekomen. De smartwatch is nog niet uit, maar gaat $199,- kosten en dan moet je ook een abonnementsservice afsluiten. Waarschijnlijk voor de SIM-kaart.

Een smartwatch die trackt en waarmee je belt (6-12 jaar)

Met de Dokiwatch kunnen ouders hun kinderen via GPS tracken, maar ook met ze communiceren. Het kind kiest iemand uit een aantal ingestelde contacten en (video)belt deze vervolgens op. Kinderen kunnen ook, mits ze via bluetooth geconnect zijn, met elkaar communiceren. Uiteraard blijven de ouders op de hoogte van al deze activiteiten. Alles moet in de gaten gehouden worden. De Dokiwatch kost $199,-.

Een smartwatch die trackt, maar ook navigeert (3-8 jaar)

De Pomo Waffle trackt ook kinderen via GPS, maar is wel meer gericht op de kinderen zelf en leert ze om zelfstandig te worden. De kinderen kunnen bijvoorbeeld het bandje zelf customizen, connecten met andere kinderen en er zit een navigatie-functie in om de weg naar huis te vinden. Daarnaast zit er ook een activiteitenplanner in waarmee kinderen reminders krijgen. De Pomo Waffle kost $169,-.

Ik vind dat al deze producten wel erg inspelen op de angst van ouders. Bij een kleintje kan ik me er nog wel iets bij voorstellen, maar om oudere kinderen nou te gaan tracken. Dat lijkt mij niet echt een gezonde situatie.