voice assistant
Communicatie Kamer & Huis

De voice assistant in slimme speaker wordt een nieuw gezinslid

Siri van de iPhone kennen we al, maar er zijn steeds meer slimme voice assistants. De voice assistant helpt ouders en kinderen bij allerlei vraagstukken.

Voice assistant wordt onderdeel van het gezin

Amazon heeft de slimme assistant Alexa met een hele speakerlijn. Google de Google Home en Apple komt de Homepod. De speakers zijn te besturen via stem interactie (voice) en ze geven ons informatie, besturen apparaten of helpen ons met taken. Uit een onderzoek van BabyCenter blijkt dat 42% van de gezinnen gebruik maakt van Google’s, Amazon’s of Apple’s voice assistant.

BabyCenter heeft een Alexa skill (app) genaamd My Pregnancy. De skill leest op basis van waar je in de zwangerschap zit elke week informatie voor en biedt online verdieping. Met de ‘BabyMate’ skill houdt je bij hoeveel de baby gedronken heeft of wanneer de luier verschoond is.

Voice assistant is een nieuw vriendje

Kinderen kunnen de voice assistant elke vraag stellen, spelletjes spelen, quizjes houden, video content op het scherm toveren of boeken laten voorlezen. De voice assistant wordt zo echt een vriend of vriendinnetje om mee te spelen. Ik heb zelf thuis een tijdje een Amazon Echo gehad en ik merkte dat mijn dochtertje Alexa echt als een persoon zag. Met speelgoed zoals slimme barbies en dino’s waarmee je via voice interacteert zou je dit verwachten, maar het gebeurt dus ook al met slimme speakers.

Slim speelgoed en slimme speakers voor kids (3-10 jaar)

Naast speelgoed met voice interactie worden er ook speciaal voor kinderen slimme speakers op de markt gebracht. Op deze manier wordt de voice assistant echt een vriendje of vriendinnetje van dezelfde leeftijd. De Memoo is een slimme speaker in de vorm van een alarmklok en kost $176,-. Memoo helpt kinderen bij de tijd en hun “agenda”, speelt hun favoriete muziek of verhaaltjes voor het slapen gaan af en laat kinderen voice messages naar familieleden sturen.

De Aristotle van Mattel gaat een stapje verder. Naast dat het een slimme babyfoon met camera is, is het voor oudere kinderen vooral een speelkameraadje. Een vriendje waarmee ze zichzelf ontwikkelen en nieuwe dingen leren. Een kind kan Aristotle allerlei vragen stellen, hem laten helpen met hun huiswerk of samen het alfabet leren. Maar ook spelenderwijs nieuwe dingen leren met raad-spelletjes waarbij een kind vormen voor de camera houdt of dierengeluiden na doet. De Aristotle is op dit moment nog niet te koop en de website werkt niet meer, maar het klinkt als een device dat veel in zijn mars heeft.

Of de virtuele assistent nou via de grote techbedrijven of speelgoedfabrikanten ons huis binnenkomt, het kan bijna niet anders dat we er een extra gezinslid bij krijgen.